Elkészült az újgenerációs beton


2022.11.28 - Balatonica
betonkocka számítógép formában

A jövőtudatos építészeti újításokat díjazza a dán székhelyű Obel Award. A 2022-es nyertes az Imperial College London diákcsapata lett, akik a szénsemleges beton előállítását kísérletezték ki. Tudjátok, miért forradalmi ez a felfedezés?




Az Imperial College London PhD hallgatói, Sam Draper és Barney Shanks megtalálták a módját a karbonsemleges beton előállításának. A frissen díjazott projekt fantázianeve: SERATECH.

Az anyagtudósokból és mérnökökből álló csapat hatékony, alacsony költségű eljárást dolgozott ki az ipari égéstermék-elvezetők által kibocsátott CO2 közvetlen leválasztására. A világelső újítás kémiai eljárással tárolni is képes a leválasztott szén-dioxidot. A folyamat közben egy cement-adalékanyag termelődik (név szerint: szilícium-dioxid), amely akár 40%-kal helyettesítheti a portlandcement mennyiségét a betonkeverékben. A szilícium-dioxid előállítása és a szén-leválasztás együttesen azt eredményezik, hogy a betontermékek szén-dioxid-mentesek lesznek.

A Seratech folyamatában felhasznált nyersanyagok – hulladék CO2 és magnézium-szilikát ásvány – bőséges mennyiségben fordulnak elő szerte a világon. Ráadásul a folyamat beépíthető a meglévő gyártósorokba és a betongyártásban használt berendezésekbe. Így a világ minden cementgyárában megvalósítható, és nem igényel jelentős változtatásokat a jelenlegi gyakorlatban vagy gondolkodásmódban.

Tekintettel az építőipar hatalmas karbonlábnyomára, a Seratech eljárása képes globális szinten csökkenteni a CO2-kibocsátást. Jelenleg egy kísérleti üzem tervezésén dolgoznak a folyamat nagy léptékű modellezésére.

 

 

Az Obel Awardot és a vele járó 100 ezer eurós pénzjutalmat Henrik Frode Obel egykori dán üzletember nagyvonalú adományából osztják évente. A korábbiakban olyan projekteket díjaztak, mint a japán Art Biotop Water Garden (egy 160 tavacskából és 318 ültetett fából összeálló megapark), a bangladesi Anandaloy (egy sárral tapasztott bambuszház a helyi kisiparosok befogadására), valamint Carlos Moreno 15 perces városokat hirdető programja.

 

Forrás: Dezeen / ArchDaily, Fotó: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY ÉPÜLNEK A 15 PERCES VÁROSOK

>> TENGERKÉK DRÁGAKŐBŐL KARIBI JELKÉP