Életműdíjat kapott Koltai Róbert a Bujtor István Filmfesztiválon


2022.08.24 - Balatonica
Életműdíjat kapott Koltai Róbert a Bujtor István Filmfesztiválon

Több ezren látogattak el a XIII. Bujtor István Filmfesztivál programjaira az elmúlt napokban. Vasárnap este ünnepélyes gála keretében vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál versenyfilmes programjának legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri. A Toxikoma, az Akarsz-e játszani? és a Korai Menyegző több díjat is bezsebelt.




A 147 nevezett alkotás közül 104 film került a hivatalos versenyprogramba, s ezek közül 80 alkotást láthattak a nézők a XIII. Bujtor István Filmfesztiválon, augusztus 18. és 21. között. A nagyjátékfilmek között A TulipánTündér Film & Event Productions Kft. mozifilmje, a Szabó Győző életrajzi ihletésű könyvéből született, Illés Gabriella producer és Herendi Gábor rendező által jegyzett Toxikoma c. film kapta a Bujtor István-díjat. Herendi Gábor a díjátadón elmondta: élete első szakmai díját veheti át, amit minden más kitüntetésnél nagyobb jelentőségűnek tart. Külön öröm volt számára, hogy teltházas közönség nézte a filmeket és valódi érdeklődés övezte a pódium beszélgetésket. A kisjátékfilmek között a Karácsony Gergely, Cserhalmi György; Kertész Janka, Vándor Éva, Szemerédi Bernadett és Rajkai Zoltán főszereplésével készült film, a Venczel Zsolt rendezte Akarsz-e játszani? lett a fődíjas. A filmben a főszereplő karakter, Misi egy zárt intézet rabjaként él emlékek nélkül. Megismeri Julit, és kiderül, hogy az ő viszonyuk valahol a rejtélyes múltban kezdődött.

A versfilmek között Tóth Vivien és Kecskeméti Balázs alkotása, a Maros Mozi érdemelte ki a Bujtor-díjat, Móró Fruzsina és Szabó Zsombor szereplésével. A dokumentumfilmek között pedig a Makabor Stúdió Kft. alkotása, Kőrösi Máté rendezése, a Dívák, amelyben három húszéves lány mindennapjaiba pillanthat be a néző, akik órákig képesek sminkről, ruhákról vagy profilképekről beszélgetni, ám a felszínes külső mögött mindhárman keményen küzdenek, hogy problémás múltjukat hátrahagyva végre leérettségizzenek, és megkezdjék felnőtt életüket.

Koltai Róbertet állva tapsolta a szakma és a közönség, amikor Lutter Imre bejelentette, hogy a Jászai Mari-díjas színész, rendező kapta a Bujtor-életműdíjat. Koltai – Bujtor István életműve nyomán – a humor, a derű, a rejtély és a titokzatosság jelenlétéért, eddigi pályafutása során színészi és rendezői munkájáért, és a XIII. Bujtor István Filmfesztiválon az Elvtársak és a Korai menyegző című filmekben nyújtott alakításával érdemelte ki a rangos elismerést.

A zsűri elnöke Ferenczi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, az SzFE, az ELTE és a Metropolitan Egyetem tanára, Fábry Zoltán tanítványa volt. A zsűri színész tagja Stork Natasa, a 2021-es Berlinale Shooting Stars programjának díjazottja, aki alakításáért a Les Arcs, a Valladolid és az Antalya nemzetközi filmfesztiválokon elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó elismerést. Mellette Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség tagja, Wiegmann Alfréd Radnóti- és Csokonai-díjas tévéfilmrendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer vett részt a zsűri munkájában. A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat.

A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a műfajok bravúros használatáért a Háttérzene szorongáshoz, a szabad történetmesélésért a Limonádé kapott elismerést. A közösségi filmezés különdíját a Szeged Televízió Tessék engem elrabolni! című filmje kapta. A legjobb operatőrnek járó elismerést a Kedvelem és az Akarsz-e játszani? c. filmekért Faragó Péter vehette át. A színész alakítások között a legjobb gyerekszereplő a Rianás című, saját forgatókönyve alapján készült filmben Balla Riana Emma lett. A legjobb férfi szereplő a nagyjátékfilmek között a Kilakoltatásban játszó Orosz Ákos, a kisjátékfilmek között a Csendes környék című filmből Ujlaki Dénes lett, míg a legjobb női szereplőnek a nagyjátékfilmes mezőnyben a Toxikoma egyik főszereplője, Török-Illyés Orsolya, a kisjátékfilmek között a Triangle kulcsszerepével Vetlényi Lili bizonyult. Az idősíkok drámai kezeléséért járó szakmai díjat a Korai menyegző (Blue Duck Arts Kft.) kapta. A legjobb dramaturgia a Lesen, a legjobb forgatókönyv az Alföldi Róbert és Mácsai Pál játékával készült Imposztor lett. A Bujtor István szellemiségéért járó díjat, mint a legjobb krimi, a Lélekpark (Blue Duck Arts Kft.) című alkotás stábja vehette át.

Kardos doktor, vagyis Kern András a BUJTOR ISTVÁN FILMFESZTIVÁLON (fotó: Mark Stevenson / Bujtor István Filmfesztivál Facebook)

A XIII. Bujtor István Filmfesztiválra négy nap alatt több ezren látogattak el, a Baranyi Lia által moderált pódiumbeszélgetésekkel zajló filmvetítések többsége nagy érdeklődés mellett zajlott. Volt vörös szőnyeges felvonulás, veteránautós találkozó, koncertek, retro utcabál és lézer show, Ötvös Csöpi makett kiállítás és ételkóstoló, és fejet hajtottak a fesztiválozók Bujtor és Latinovits sírja előtt. Az esemény szervezői, a Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete esténként legendás Bujtor-filmeket vetítettek. A Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül és A három testőr Afrikában előtt Kern Andrással, L. Dézsi Zoltánnal és Bujtor Balázzsal beszélgetett Lutter Imre a filmek kulisszatitkairól és családi vonatkozású történeteiről. Bujtor Judit, a fesztivál védnöke elengedhetetlenül fontosnak nevezte Bujtor István életműve szempontjából is a filmfesztivált. A rendezvényről készült képek és információk a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon is megtalálhatók.

Forrás: Bujtor István Filmfesztivál honlapja