A szigligeti Alkotóház megfiatalodott


2022.10.08 - Balatonica
szigliget, alkotóház

Szigliget nem csak a várrom és az elképesztő panoráma miatt vonzza a látogatókat. Az Alkotóház a 20. század második felétől kezdve vendégül látta az ország vezető irodalmi figuráit és művész zsenijeit. A felújított kastélyépület a Veszprém-Balaton EKF kulturális megaprojekt karakteres helyszíneként is fontos szerepet fog játszani.




A közelmúltban felújított szigligeti Alkotóház (volt Esterházy-kastély) az Európa kulturális fővárosa program régiós művészeti projektjének, a Kulthálónak szigligeti bázisaként működik 2022-ben. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködésben különleges művészeti programsorozatot állítottak össze. Az elmúlt héten a szigligeti összművészeti szimpózium zajlott a Szigligeti Alkotóházban. Szépírók és a Ceredi Nemzetközi Művésztelep alkotói mentorok és mentoráltak jelige alatt országos hírű alkotókat és pályakezdőket költöztettek össze eredeti közös projektet megalkotásához.

A nyár egyik slágerkiállítása lett a szigligeti Básti Lajos Közösségi Házban a napokban záró Ahol a múzsák laknak – epizódok a Szigligeti Alkotóház történetéből című tárlata. "Szemelvények egy épületről, ami jóval több, mint egy kastély." Az ikonikus épület az ötvenes évek óta a magyarországi szépírók zarándokhelye, számos kötelező olvasmányunk keletkezési pontja. A kiállítás a jelenhez kívánta kötni ezt a régi hagyományt. Mauer Dóra izgalmas videómunkával vonta be a helyi lakosokat és az alkotóház személyzetet, valamint a gyerekeknek kreatív kiadvány készült a tárlathoz.

A programok igyekeznek sokféleképpen bevonni a várost, a nyárra például a strandra is leköltözött néhány kiállítási darab. A szerteágazó művészeti program és küldetés részleteiről itt lehet bővebben tájékozódni.

 

Forrás: Kultura.hu, Foto: Fortepan/Hunyady József és Wikimedia Commons/Stekovics Gáspár 

KAPCSOLÓDÓ

>> MANÓAJTÓKAT REJT EL AZ ORSZÁGBAN A FIATAL MŰVÉSZ

>> MEGNYÍLT A VESZPRÉMI TAVASZI TÁRLAT