A hét idézete a rövid élvezetekről


2022.11.28 - Balatonica
zenepróba kellékei a padlón

A napokban lenne 80 éves Jimi Hendrix, minden idők egyik legnagyobb hatású elektromos gitárosa. Az amerikai dalszerző-énekesnek rövid élet, mindössze 27 év adatott. Stílusosan a villanásnyi pillanatokban megragadható szabadságérzetről szóló soraival emlékezünk rá.




James Marshall Hendrix, közismerten Jimi Hendrix, a 20. század egyik legikonikusabb zenésze. Afro-amerikai és ír származású volt, Seattle-ben született. Hendrix szegényen nőtt fel, négy fiatalabb testvére volt, szülei elváltak. Az általános iskolában egyfolytában seprűvel mászkált, amivel a gitározást imitálta. Legelső hangszere egy ajándékba kapott ukulele volt.  

Hendrix több rövid életű bandában (Velvetones, Silvertone Danelectro) gitározott, de beugrott olyan nagy nevek mögé is, mint Ike & Tina Turner. de csak egy akusztikus gitárral az oldalán alig lehetett hallani – zenéjét eltemette a társaié. Első saját felvételét, a Testify-t 1964 márciusában készítette el, a televízióban a következő évben debütált egy Night Train című műsorban. 1966 végén Angliába költözött, ahol kiadott három top 10 slágert, a Hey Joe, a Purple Haze és a The Wind Cries Mary című számokat. Felvillanyozó előadásai hatalmas rajongótábort nyertek számára. 1967-es stúdióalbuma, az Are You Experienced 33 hétig maradt a slágerlistákon, ötszörös platinalemez lett, és minden idők 500 legjobb albuma között a 30. helyen áll. Utána még kettő albumot adott ki; az Axis: Bold as Love 1967 decemberében, az Electric Ladyland 1968 októberében robbant be. 

A Jimi Hendrix Experience utolsó fellépésére a denveri popfesztiválon került sor 1969 júniusában. A csoport nem sokkal ezután feloszlott. Hendrix magánélete a világ akkoriban legjobban fizetett rockzenészeként meglehetősen nyilvános volt. Nyíltan küzdött a szerhasználattal is. 1970. szeptember 18-án halt meg fulladásban, miután altatószerek hatása alatt lerészegedett. Bár soha nem nősült meg, és nem is voltak gyermekei, sikerében családjával, barátaival és utolsó barátnőjével, Monika Dannemann német műkorcsolyázóval osztozott.

 

 

A hét idézetének Hendrix egyik poétikus dalszövegének lezárását választottuk. Eredetiben így hangzik:

The story of life is quicker than the wink of an eye, the story of love is hello and goodbye... until we meet again.

Az élet története gyorsabb, mint egy szempillantás, a szerelem története helló és viszlát...  majd egyszer újra találkozunk.

 

Forrás: Wikipedia, Grafika: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> 42 ÉVE SZÜLETETT FÁBIÁN JULI

>> ENGEDD, HOGY MI SZOLGÁLTASSUK A FILMZENÉT ÉLETED FELEMELŐ PILLANATAIHOZ!