A franciák és a németek formálták a balatoni nudizmust


2022.07.13 - Balatonica
A franciák és a németek formálták a balatoni nudizmust

Fél évszázad választotta el az első és a második nudista strandot, de jöttek az NDK-s lányok és a szellem elszabadult.




A magyarországi és ezzel együtt a balatoni naturizmus (nudizmusnak inkább csak a kívülállók nevezik ezt az életfelfogást) egészen a múlt század harmincas éveiig nyúlik vissza. Természetesen a textilmentes fürdőzés és napozás ez előtt sem volt ismeretlen magyar földön, ám hivatalosan ekkor létesült az első naturista-telep hazánkban. A vonat, amire ekkor felkapaszkodtunk már eléggé régen robogott, hiszen 1903- ban Paul Zimmermann a Balti tenger partján, Lübeck mellett szervezte meg a Freilichtpark elnevezésű nudista központot, a nudista mozgalom első, hivatalos gócpontját. A mai fogalmaink szerint ez a tábor csak járulékos tényezőként hozta be a ruhátlan időtöltést a falak közé, hiszen az egészséges életmód minden vetületére nagy hangsúlyt fektettek a több órás tornafoglalkozásokkal, az alkohol-, dohány-, és hústilalommal.

A híres német Freikörperkultur (FKK), melyről leginkább a kacér NDK-s lányok kapcsán esett szó a Balaton környékén, ugyancsak ebben az időben indult, de az igazi kiteljesedése az első világháború utánra tehető. Meglepő, hogy 1933-ra, mire az elv világszinten elfogadottá vált (Angliában még légitúrákat is szerveztek az ilyen telepek fölé), a náci vezetés éppen Németországban tiltotta be annak gyakorlását.

A pőre napfürdőzés hozzánk nem is német, hanem francia közvetítéssel érkezett meg 1930-ban. Ekkor Zugligetben Liver francia mérnök felépítette az első magyar naturista telepet. Ez a telep Budapesten francia példára, francia pénzből és francia ellenőrzés alatt létesült. A mai faházas kempingekre hasonlító telepre csak tagok léphettek be, igaz ők ingyenesen.

Mivel a tagsághoz több, más tagtól származó ajánlás szükségeltetett, így a az intézményt igen magas színvonalúnak tartották. A franciák nagy lelkesedésükben a Balaton mellett és a Duna partján is szerveztek ilyen táborokat, ám 1932-re valamennyi bezárt pénz és érdeklődés hiányában. A naturizmus azonban közel sem került le a terítékről.  

A balatoni naturizmus története a Tó-retró blogon folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ
>> Pikáns és rejtélyes történetek feltárója
>> A tihanyi visszhang eltűnése