3 gyümölcs, amitől nyugodtabban alszunk


2024.02.09 - Balatonica
fürt banán

Azt tudjuk régóta, hogy a gyümölcs egészséges, de hogy a nyugodtabb alváshoz is hozzásegíthet minket? Bizonyos gyümölcsök a bennük előforduló összetevőknek (melatonin, magnézium, kálium) köszönhetően igenis támogatják a jobb alvást. Mutatjuk, melyekkel jártok a legjobban!




Banán 

A banánnak számos előnye van, az energiaszint növelésétől kezdve a puffadás csökkentéséig, de a lefekvés előtti banán a melatoninhoz hasonlóan működik, azaz segíteni fog a minőségi alvásban. A sárga gyümölcs továbbá magas magnézium- és káliumtartalommal rendelkezik, mindkettő ellazíthatja az izmokat, valamint triptofánt tartalmaz, amely a szervezetben szerotoninná alakul, ami pedig segíthet az agy megnyugtatásában. A magyar boltokban alapjáraton kapható gyümölcsök között ugyanennyire bevált a narancs és az alma, habár ezeket közvetlenül lefekvés előtt nem ajánlott fogyasztani.

 

Ananász

Az életmód- és táplálkozási szakértők szerint az ananász melatonint, C-vitamint, magnéziumot és rostot tartalmaz, amelyek mindegyike segíthet az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában. Emellett bromelain enzim is van benne, amely a gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segít az izomlazításban, ezzel megkönnyítve az elalvást. A trópusi gyümölcsök közül ajánlott még a kivi és a papaya.

 

Cseresznye

A cseresznye leve melatonint tartalmaz, ami sokak szerint remek módja az alvás minőségének és időtartamának természetes fokozására. A fanyar cseresznyelé pedig elképesztően népszerű lett az elmúlt időszakban, miután számos TikTok-felhasználó is felfedezte, hogy segít az elalvásban.

A teljes gyümölcslistát itt találjátok.

 

Forrás: naphire.hu / New York Post, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGYAN TARTÓSÍTHATÓ A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS?

>> AZ ŐSEINK KÉT RÉSZLETBEN ALUDTAK. MI MIÉRT NEM?