3 diéta, hogy jól mutassunk a strandszezonban


2024.03.30 - Balatonica
férfi félmeztelen vízpart

Ha más nem is, a hirtelen jött jó idő gyorsan emlékeztet mindannyiunkat arra, hogy pólóban-rövidnadrágban feltárulkoznak a télen kigömbölyödött vonalaink. Szerencsére lesz még kis időnk a nyári melegekig, hogy egyensúlyba kerüljünk a testünkkel. A mozgás mellett az alábbi diéták segíthetnek ebben.




LOW CARB ÉTREND 

... a türelmetleneknek

Az alacsony szénhidráttartalmú diéták, mint például a ketogén diéta vagy az Atkins-diéta, korlátozzák a szénhidrátbevitelt, miközben ösztönzik a fehérje és az egészséges zsírok nagyobb fogyasztását. A szénhidrátbevitel csökkentésével a szervezet ketózis állapotba kerül, ahol szénhidrát helyett zsírt éget üzemanyagként. Míg az alacsony szénhidráttartalmú diéták rövid távon hatékonyak lehetnek a fogyásban, elengedhetetlen az egészséges zsír- és fehérjeforrások kiválasztása, valamint az általános tápanyagbevitel monitorozása a hosszú távú siker és az általános egészség biztosítása érdekében.

 

VEGETÁRIÁNUS ÉLETMÓD

... a fegyelmezetteknek

A növényi alapú étrend elsősorban gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására összpontosít, miközben minimalizálja vagy kiiktatja az állati eredetű termékeket. A növényi alapú étrendek jellemzően magas rost-, vitamin-, ásványianyag- és fitonutriens-tartalmúak, és általában kevesebb kalóriát és telített zsírt tartalmaznak az állati eredetű termékekben gazdag étrendekhez képest. Tanulmányok kimutatták, hogy a növényi alapú diéták hatékonyak lehetnek a fogyásban és a különböző egészségjelzők javításában.

 

ATLANTI DIÉTA

... a hedonistáknak

Az atlanti diéta összeségében sok hasonlóságot mutat a mediterrán diétával, a friss, feldolgozatlan, tápanyagban gazdag ételeket és az egészséges zsírokat hangsúlyozza, miközben korlátozza a feldolgozott élelmiszereket és a hozzáadott cukrokat. Általánosságban elmondható, hogy ezen diéták követői jellemzően sok halat, puhatestűt, rákfélét, zöldséget, burgonyát, kenyeret, gabonafélét, gyümölcsöt, gesztenyét, hüvelyest, mézet, diófélét és olívaolajat fogyasztanak. Míg a mediterrán étrend főleg a görög-olasz-francia konyhát jelöli, addig az atlanti a spanyol-portugál-francia receptekre alapoz.

 

Forrás: Eating Well, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIT EGYÜNK ÉS MIT NE, HA RÁNK SZÁLLT AZ ALLERGIA?

>> EZT A 6 MAGVAT FOGYASZD!